Introducere in Lumea Animala

Animalele formează cel mai mare regn din cele cinci ale lumii naturale. Deşi au evoluat în urma altor fiinţe vii, ele reprezintă acum forma de viaţă dominantă pe Pământ. Între însuşirile care le-au făcut să evolueze, se numără capacităţile de a-şi adapta comportamentul şi de a se deplasa. Pe lângă caracteristicile prin care se disting animalele, această secţiune examinează modul în care au evoluat acestea, reacţiile lor şi modul în care le clasifică biologii. De asemenea, această rubrică va examina numeroasele ameninţări cu care se confruntă animalele.

CE SUNT ANIMALELE?
Cu aproape două milioane de specii identificate şi încă mai multe pe cale de a fi descoperite, animalele sunt fiinţele vii cele mai diverse de pe planetă. Timp de peste un miliard de ani, ele s-au adaptat la lumea schimbătoare din jurul lor, dezvoltând o mare diversitate de stiluri de viaţă în lupta pentru supravieţuire.
La o extremă, se află animalele de pradă rapide, cum ar fi rechinii, felinele mari şi păsările de pradă. La cealaltă extremă “rămăşiţele” neobservabile trecute prin ciurul şi dârmonul lumii animale, trăind nevăzute în sol sau pe fundul mărilor. Împreună, formează regnul animal-o colecţie vastă de fiinţe cu o biologie comună şi care ocupă un loc dominant în cadrul vieţii de pe Pământ.

CARACTERISTICILE ANIMALELOR
Animalele sunt uşor de deosebit de alte forme de viaţă deoarece multe dintre ele se pot deplasa.Deşi această regulă funcţionează pentru majoritatea animalelor care trăiesc pe sol, ea nu se aplică numeroaselor animale care trăiesc în apă.
Aici, numeroase animale îşi petrec viaţa de adult într-un singur loc, iar unele au braţe târâtoare sau tentacule care le fac să semene foarte mult cu nişte plante. Un mod mai sigur de a identifica animalele este în funcţie de caracteristicile lor biologice de bază – corpul le este alcătuit din numeroase cellule şi au nervi şi muşchi care le permite să reacţioneze la lumea din jurul lor.Cel mai important, îşi iau energia de care au nevoie asimilând hrană.
Animalele sunt foarte complexe şi excepţional de sensibile în comparaţie cu alte forme de viaţă.
Chiar şi cele mai simple animale reacţionează rapid la schimbările din jurul lor, dându-se înapoi în faţa potenţialelor pericole sau întinzându-se după hrană.
Animalele cu un sistem nervos bine dezvoltat pot face mult mai multe, ele pot învăţa din experienţă –o capacitate unică în lumea animală.

Zburatoare/Animale de companie


Cum se imblanzeste un papagal Nimfa

Dupa cum probabil stiti nimfele la inceput sunt putin reticiente cu oamenii. Pentru a le imblanzi este neaparat nevoie sa le aratam ca le suntem prieteni si nu dusmani. Acest lucru se face prin a petrece cat mai mult timp impreuna. Pe langa timpul petrecut impreuna este necesar ca ele sa petreaca si cat mai mult timp libere si nu in colivie. Astfel ele se vor obisnui cu mediul inconjurator. Dupa cateva saptamani poti incepe in ai pune mancare in diferite locuri prin casa pentru a se acomoda.



Sfaturi cu privire la problemele respiratorii la papagali

Papagalii care au probleme respiratorii, respira deseori cu gura deschisa, par “infoiati” sau au probleme in a sta pe stinghii. Unii papagali chiar pot sa dea din coada, adica sa o miste in sus si in jos la fiecare respiratie, daca respiratia necesita un efort al intregului corp. La unii papagali poate fi auzit un zgomot ca un suierat, la fiecare respiratie. Papagalii au un sistem respirator extrem de eficient si in general nu au probleme respiratorii decat atunci cand boala este foarte avansata. Orice papagal ce pare sa aiba astfel de probleme trebuie dus la veterinar.



Sfaturi generale cu privire la dresajul papagalilor

Papagalii sunt animale foarte inteligente care pot fi motivate usor prin laude si recompense, asa ca, daca sedintele de dresura sunt scurte (5-10 minute o data sau de doua ori pe zi), si pozitive, prietenul tau inaripat va ajunge sa cunoasca un intreg repertoriu de trucuri mai repede decat te astepti.
Foloseste o stimulare pozitiva in timpul dresurii, atunci cand papagalul invata un truc nou. Tonul vocii tale trebuie sa fie bland, laudativ, si trebuie sa folosesti des cuvinte de genul: “bravo”, “foarte bine”, pentru capapagalul sa le poata recunoaste.
Recompensele trebuie sa fie cantitati mici din ceva ce-i place cu adevarat papagalului tau, un exemplu ar putea fi semintele de floarea soarelui, atentie, aceste delicatese difera de la papagal la papagal. Daca oferi recompense prea mari, papagalul are nevoie de prea mult timp ca sa le manance si sedinta de antrenament va fi intrerupta cat timp astepti ca el sa mestece. (Observatie: Ai grija ca papagalul sa nu se ingrase in timp ce invata trucuri noi. Pentru a contrabalansa recompensele, trebuie sa elimini niste calorii din mesele lui regulate.)
Cel mai bun mod de a invata un papagal sa vorbeasca este sa folosesti cuvinte care cel un raspuns. “Salut” este invatat repede de obicei, deoarece este un raspuns. Se deschide usa sau suna telefonul sipapagalul tau aude “Salut”. Este important sa recompensezi si sa raspunzi verbal la cuvintele si sunetele pe care le scoate papagalul tau. Nu raspunde niciodata cu tipete, decat daca sunt de genul “Sari, ma mananca pisica!” Ai grija mereu ce spui in fata papagalului. Uneori are tendinta sa prinda cel mai repede cuvintele pe care nu ai vrea sa le repete. Unii oameni prefera sa foloseasca casete sau Cd-uri inregistrate, de genul “Invata-ti papagalul sa vorbeasca”. Aceasta metoda merge la unii papagali, in timp ce altii le ignora.

Комментариев нет:

Отправить комментарий