Cateva specii de pasari intanite la noi:
-Eretele
Si acesta se imparte in:
-Eretele alb
-Eretele pitic
Este numele unui gen de pasari rapitoare de zi cu corpul zvelt, cu ciocul scurt si foarte incovoiat si cu cate un smoc de pene pe partile laterale ale capului.
Eretele alb supranumit si Circus macrourus, dupa denumirea din limba latina, este o pasare migratoare, rapitoare care apartine familiei „Accipitridae”, din ordinul „Falconiformes”.
Aceasta pasare este de talie mijlocie cu o lungime cuprinsa intre 40 - 50 cm iar cu aripile deschise si intinse, poate atinge latimea de 1,2 m. Masculul este de culoare cenusie avand varful aripilor de culoare negru, iar femela este de culoarea cafenie bruna. Aceste pasari cuibaresc mai rar in tara noastra, iar arealul lui de raspandire fiind tinuturile de stepa sau smarcuri din sud-estul Europei, ca si unele regiuni din Dobrogea. Pasarea isi face cuibul pe sol, intotdeauna in apropierea apelor, in care femela depune intre 3 - 5 oua albe in luna Mai, acestea fiind de culoare alba, punctate cu brun, care vor fi clocite numai de femela o perioada de 30 de zile.
Acesta se hraneste in special cu rozatoare mici, sobolani, soricei, chitcani dar nu refuza nici soparlele sau insectele (favoritele fiind lacustele).
Pajura
Despre Pajura putem spune ca este o specie de pasari rapitoare, in comparatie cu Vulturul este mai mica, avand un cioc cu cioc puternic ca la toate pasarirele rapitoare folosit la sfasierea si ruperea carnii de pe oase, este taios si incovoiat la varf, fiind dotata cu gheare lungi si ascutite, iar zonele specifice unde le putem intalni sunt regiunile de munte.
Vulturul
Vulturul, este o pasare rapitoare de dimensiuni mari (nu la fel de mare ca Vulturul Plesuv) dotat cu aripi lungi (anvergura acestora poate depasi pana si un 1.35 - 1.60), cu cioc puternic (folosit la sfasierea carnii de pe oase si la uciderea imediata a prazilor: iepuri, pasari, pesti) si gheare groase care folosesc la prinderea altor pasari sau pesti (in unele cazuri). In functie de familia din care face parte, putem intalni:
-Pithecophaga jeffery
-Aquila chrysaetos cu urmatoarele subspecii:
* Spizastur
*Ichthyophaga
* Hieraaetus
Etc.
Zaganul
Zaganul este o specie de vultur, uneori confundati cu Aquila chrysaetos. Aceasta specie a fost declara "specie disparuta" in tara noastra. In luna aprilie a anului 2009, un grup de vanatori din Mehedinti au semnalat prezenta zaganului sau a vulturului cu barba, cum m-ai este supranumit, in zona Pesterii Topolnita.
Комментариев нет:
Отправить комментарий