Introducere in Lumea Animala

Animalele formează cel mai mare regn din cele cinci ale lumii naturale. Deşi au evoluat în urma altor fiinţe vii, ele reprezintă acum forma de viaţă dominantă pe Pământ. Între însuşirile care le-au făcut să evolueze, se numără capacităţile de a-şi adapta comportamentul şi de a se deplasa. Pe lângă caracteristicile prin care se disting animalele, această secţiune examinează modul în care au evoluat acestea, reacţiile lor şi modul în care le clasifică biologii. De asemenea, această rubrică va examina numeroasele ameninţări cu care se confruntă animalele.

CE SUNT ANIMALELE?
Cu aproape două milioane de specii identificate şi încă mai multe pe cale de a fi descoperite, animalele sunt fiinţele vii cele mai diverse de pe planetă. Timp de peste un miliard de ani, ele s-au adaptat la lumea schimbătoare din jurul lor, dezvoltând o mare diversitate de stiluri de viaţă în lupta pentru supravieţuire.
La o extremă, se află animalele de pradă rapide, cum ar fi rechinii, felinele mari şi păsările de pradă. La cealaltă extremă “rămăşiţele” neobservabile trecute prin ciurul şi dârmonul lumii animale, trăind nevăzute în sol sau pe fundul mărilor. Împreună, formează regnul animal-o colecţie vastă de fiinţe cu o biologie comună şi care ocupă un loc dominant în cadrul vieţii de pe Pământ.

CARACTERISTICILE ANIMALELOR
Animalele sunt uşor de deosebit de alte forme de viaţă deoarece multe dintre ele se pot deplasa.Deşi această regulă funcţionează pentru majoritatea animalelor care trăiesc pe sol, ea nu se aplică numeroaselor animale care trăiesc în apă.
Aici, numeroase animale îşi petrec viaţa de adult într-un singur loc, iar unele au braţe târâtoare sau tentacule care le fac să semene foarte mult cu nişte plante. Un mod mai sigur de a identifica animalele este în funcţie de caracteristicile lor biologice de bază – corpul le este alcătuit din numeroase cellule şi au nervi şi muşchi care le permite să reacţioneze la lumea din jurul lor.Cel mai important, îşi iau energia de care au nevoie asimilând hrană.
Animalele sunt foarte complexe şi excepţional de sensibile în comparaţie cu alte forme de viaţă.
Chiar şi cele mai simple animale reacţionează rapid la schimbările din jurul lor, dându-se înapoi în faţa potenţialelor pericole sau întinzându-se după hrană.
Animalele cu un sistem nervos bine dezvoltat pot face mult mai multe, ele pot învăţa din experienţă –o capacitate unică în lumea animală.

Alegerea unui animal de companie






O data ce v-ati decis sa aduceti in casa un animal, va trebui sa va hotarati ce anume se va potrivi mai bine menajului si rutinei familiei dvs. Daca ii veti intreba, copiii vor cere absolut orice, bineinteles. Ca parinte, oricum, veti alege probabil din micul univers al animalelor de casa, care cuprinde: caini, pisici, mici mamifere, pasarele, reptile si pesti. In cele ce urmeaza, iata factori care vor trebui sa ii considerati inainte de a vizita magazinul de animale de casa.

Ce animal de casa e potrivit pentru familia ta?
O data ce v-ati decis sa aduceti in casa un animal, va trebui sa va hotarati ce anume se va potrivi mai bine menajului si rutinei familiei dvs. Daca ii veti intreba, copiii vor cere absolut orice, bineinteles. Luati in vedere urmatorii factori inainte de a vizita magazinul de animale de casa.
Dorinta copilului
Nu, nu poti lua copilului de 4 ani un alefant si cu siguranta nici o vaca! Dar daca copilul isi doreste mult un animalut, pe care probabil dupa un timp il va ignora, sau din contra, va abuza de bietul animal pe care il luati de la magazin? Si daca dorinta inimii copilului este de a avea o pisicuta, o pasarica pe care nu o poate lua in mana si mangaia il va lasa rece? Morala povestirii: daca este posibil sa luati copilului dumneavoastra animalul pe care si-l doreste, faceti-o. Daca nu puteti, vorbiti-I deschis despre motivele pentru care animalul dorit nu se incadreaza in gospodaria dumneavoastra, si spunet-I ce alt animal s-ar potrivi si I-ar putea indeplini dorinta.

Комментариев нет:

Отправить комментарий