Introducere in Lumea Animala

Animalele formează cel mai mare regn din cele cinci ale lumii naturale. Deşi au evoluat în urma altor fiinţe vii, ele reprezintă acum forma de viaţă dominantă pe Pământ. Între însuşirile care le-au făcut să evolueze, se numără capacităţile de a-şi adapta comportamentul şi de a se deplasa. Pe lângă caracteristicile prin care se disting animalele, această secţiune examinează modul în care au evoluat acestea, reacţiile lor şi modul în care le clasifică biologii. De asemenea, această rubrică va examina numeroasele ameninţări cu care se confruntă animalele.

CE SUNT ANIMALELE?
Cu aproape două milioane de specii identificate şi încă mai multe pe cale de a fi descoperite, animalele sunt fiinţele vii cele mai diverse de pe planetă. Timp de peste un miliard de ani, ele s-au adaptat la lumea schimbătoare din jurul lor, dezvoltând o mare diversitate de stiluri de viaţă în lupta pentru supravieţuire.
La o extremă, se află animalele de pradă rapide, cum ar fi rechinii, felinele mari şi păsările de pradă. La cealaltă extremă “rămăşiţele” neobservabile trecute prin ciurul şi dârmonul lumii animale, trăind nevăzute în sol sau pe fundul mărilor. Împreună, formează regnul animal-o colecţie vastă de fiinţe cu o biologie comună şi care ocupă un loc dominant în cadrul vieţii de pe Pământ.

CARACTERISTICILE ANIMALELOR
Animalele sunt uşor de deosebit de alte forme de viaţă deoarece multe dintre ele se pot deplasa.Deşi această regulă funcţionează pentru majoritatea animalelor care trăiesc pe sol, ea nu se aplică numeroaselor animale care trăiesc în apă.
Aici, numeroase animale îşi petrec viaţa de adult într-un singur loc, iar unele au braţe târâtoare sau tentacule care le fac să semene foarte mult cu nişte plante. Un mod mai sigur de a identifica animalele este în funcţie de caracteristicile lor biologice de bază – corpul le este alcătuit din numeroase cellule şi au nervi şi muşchi care le permite să reacţioneze la lumea din jurul lor.Cel mai important, îşi iau energia de care au nevoie asimilând hrană.
Animalele sunt foarte complexe şi excepţional de sensibile în comparaţie cu alte forme de viaţă.
Chiar şi cele mai simple animale reacţionează rapid la schimbările din jurul lor, dându-se înapoi în faţa potenţialelor pericole sau întinzându-se după hrană.
Animalele cu un sistem nervos bine dezvoltat pot face mult mai multe, ele pot învăţa din experienţă –o capacitate unică în lumea animală.

Insectele


























 subîncrengătura Hexapoda.Insectele reprezintă o clasă de animale nevertebrate hexapode aparținând încrengăturii Arthropoda,
Cea mai largă și uniform răspândită categorie taxonomică din cadrul artropodelor, insectele alcătuiesc grupul cel mai divers de animale de pe Pământarealul fiind cu precădere uscatul, existând cu mult peste 1.000.000 de specii, dintre care aproximativ 925.000 au fost cercetate și descrise.
Insectele reprezintă, de departe, cel mai numeros grup de animale de pe Pământ, reprezentând 95% dintre artropode și 65% dintre numărul membrilor regnului animal.
Corpul lor este împărțit în 3 părți: captorace și abdomen.
Referitor la insecte Plinius cel Bătrân spunea: „În nici una dintre lucrările sale Natura nu și-a arătat originalitatea mai mult decât în cazul insectelor”.
Insectele pot fi găsite în aproape toate mediile, deși numărul de specii care s-au adaptat la viața în ocean, unde predomină crustaceele, este destul de mic.
Partea Exoptherigota a Neopterei este uneori divizată în Orthopteroida (cerci prezent) și Hemipteroida (cerci absent), denumite de altfel și Exopterygota inferioară și Exopterygota superioară.
Știința care se ocupă cu studiul insectelor poartă denumirea de entomologie.
Există aproximativ:
  • 350.000 specii de cărăbuși,
  • 170.000 specii de fluturi,
  • 120.000 specii de muște,
  • 110.000 specii de albine și furnici,
  • 82.000 specii de ploșniță,
  • 20.000 specii de lăcuste,
  • 5.000 specii de libelule,
  • 2.000 specii de calugărițe.
  • Partea Exoptherigota a Neopterei este uneori divizată în Orthopteroida (cerci prezent) și Hemipteroida (cerci absent), denumite de altfel și Exopterygota inferioară și Exopterygota superioară.
    Știința care se ocupă cu studiul insectelor poartă denumirea de entomologie.
    Există aproximativ:
    • 350.000 specii de cărăbuși,
    • 170.000 specii de fluturi,
    • 120.000 specii de muște,
    • 110.000 specii de albine și furnici,
    • 82.000 specii de ploșniță,
    • 20.000 specii de lăcuste,
    • 5.000 specii de libelule,
    • 2.000 specii de calugărițe.

      Beneficii


      Deoarece unele insecte ajută plantele cu flori prin polenizare, unele insectele sunt critice pentru agricultura. Această albină meliferă Europeană colectează nectarul în timp ce polenul se colectează pe corpul său.
          Deși insectele dăunătoare ne atrag cel mai mult atenția, multe insecte sunt benefice pentru mediu și pentru oameni. Unele insecte, cum ar fi viespile,albinelefluturii, și furnicilepolenizează plantele cu flori. Polenizare este o relație reciprocă între plante și insecte. Insectele adunând nectarul din diferite plante din aceeași specie, au răspândit, de asemenea, polenul de la plantele cu care s-au hranit anterior. 
        Acest lucru crește foarte mult capacitatea plantelor de a trece-polenizarea, care menține și îmbunătățește, eventual, chiar și evoluția lor. Datorită polenizării, efectuată de insecte, omenilor le este asigurată culturi sănătoase, cea ce este esențială pentru agricultură. O mare problemă pentru mediu este scăderea numărului de insecte polinizatoare, și pentru a menține un număr constant de specii de insectele sunt acum crescute în crescătorii, cu scopul de a poleniza suficient plantele din câmpurilivezi sau sere la stadiul de floare. 
          Insectele produc de asemenea și substanțe utile, cum ar fi miereceară, lac șimătase. Albinele melifere au fost crescute de oameni mii de ani pentru miere, deși polenizarea culturilor de aceste albini este tot mai importantă pentru apicultori. Viermii de mătase au influențat foarte mult istoria omenirii, drumul mătăsii a stabilit relații comerciale între China și restul lumii.
            Insecte insectivore, sau insectele care se hrănesc cu alte insecte, sunt benefice pentru oameni, deoarece ele manânca insecte care ar putea provoca daune în agricultură sau structuri construite de om. De exemplu, afidele se hrănesc pe culturi și pot cauza probleme pentru agricultori, dar buburuzelese hrănesc cu afide, și poate fi utilizat ca un mijloc de a reduce semnificativ populația de afide daunatoare. Chiar dacă păsările sunt animale de pradă și multe dintre ele se hrănesc cu insecte, insecte înșiși reprezintă marea majoritate a consumului de insecte. Fără animale de pradă pentru a le menține sub control, insecte poate suferi explozii de populație aproape de neoprit. Insectele de asemenea, produce substanțe utile, cum ar fi miere, ceara, lacul și matasea.



Комментариев нет:

Отправить комментарий