Un animal este un organism (ființă vie) pluricelular, heterotrof, deci care nu își poate produce el însuși substanțele organice necesare hrănirii (cum fac plantele, algele și bacteriile albastre verzi prin fotosinteza), fiind nevoit să folosească substanțe organice gata preparate luate din mediu. Majoritatea folosesc oxigenul pentru respirație. Există și unele animale care trăiesc în medii fără oxigen. Acestea respiră anaerob.
Organismele care au fost încadrate în Regnul Animalia au fost introduse în unități sistematice din ce în ce mai mici în funcție de legăturile lor filogenetice. Referitor la aceaste subîmpărțiri există mai multe păreri, care sunt prezentate în subcapitolul „Clasificarea Regnului Animalia”.
Știința care se ocupă cu studiul animalelor se numește zoologie.
Cuvântul "animal" provine de la cuvântul Latin animale, genul neutru alanimalis și este derivat de la anima, ce înseamnă suflu vital sau suflet. Definiția biologică a cuvântului se referă la toți membrii regnului animalia, inclusiv omul.
Animale mai pot fi împărțite după biotop în animale terestre, acvatice.
Regnul Animalia se împarte în:
- Spongieri - organisme care trăiesc în colonii, în mediul acvatic. Spongierii sunt cele mai simple animale. Ei se clasifica in spongieri calcarosi, siliciosi si carnosi.
- Celenterate- organisme cu un orificiu buco-anal, acvatice. Celenteratele prezintă de cele mai multe ori tentacule. Ei se clasifica in hidrozoare, scifozoare si antozoare.
- Supraregnul Viermi - organisme hermafrodite, majoritatea parazite. Se clasifica in viermi lati, viermi cilindrici si viermi inelati.
- Moluste- animale care au un corp segmentat moale si bogat in glande. Cele mai importante clase sunt: gasteropodele, lamelibranhiatele si cefalopodele.
- Artropode- picioarele lor sunt articulate, formate din 5-6 segmente. Artropodele se impart in arahnide, crustacee, miriapode si insecte.
- Enchinoderme- sunt metazoare marine caracterizate prin simetrie pentaradiara si prezenta aparatului ambulacrar. Ei se clasifica incrinoide, holoturide, echinide, asperoide si ofiride.
- Stomocordate - au corpul vermiform, segmentat in trompa, guler si trunchi. In regiunea faringelui se prezinta un schelet primitiv(stomocordul).
- Cordate - au un schelet axial intern(coarda dorsala sau notocord). Ele se clasifica in:
- Urocordate(Tunicate) - au in stadiul larvar un sistem nervos dorsal si notocord in regiunea codala.
- Cefalocordate(Acraniate) - au corpul alcatuit di trunchi si coada.
- Vertebrate- care au coloană vertebrală. Se impart in:
- Ciclostomi - au corpul cilindic, fara membre si nu au falci.
- Pesti cartilaginosi
- Pesti ososi
- Amfibieni- care trăiesc în mediul acvatic și cel terestru. Respirația este pulmonară și cutanee.
- Reptile - au solzi. Respirație exclusiv pulmonară.
- Pasari- prezintă pene, carena, mușchi pectorali foarte bine dezvoltați. Păsările sunt animale bipede. Clasa pasari cuprinde acarenatele si carenatele. Carenatele sunt paseriformele, galiformele, ciconiformele, columbiformele, cuculiformele, pisciformele si anseriformele.
- Mamifere - majoritatea nasc pui vii și îi hrănesc cu lapte din mamele. Ele se impart in:
- Monotreme - au un singur orificiu prin care elimină excretiile, materiile fecale și ouale.
- Marsupiale - au un marsupiu.
- Placentarele - sunt animale superioare vivipare, cu placenta dezvoltata.
Комментариев нет:
Отправить комментарий